Стотици руски туристи са блокирани в Банско заради отменените полети. Много

...
Стотици руски туристи са блокирани в Банско заради отменените полети. Много
Коментари Харесай

500 руски туристи блокирани у нас. Как ще се приберат?

Стотици съветски туристи са блокирани в Банско заради анулираните полети. Много от тях се оказаха и без средства, защото не могат да вършат разплащания с картите си. Единствената опция да се приберат е през Турция или Сърбия. Появиха се и спекулации при предлагането на билети, настояват туроператори и хотелиери, оповестява БНР. 

Руските туристи, които се намират в европейски страни, затворили въздушното си пространство за съветски самолети, ще бъдат върнати вкъщи директно през Турция, Египет и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това съобщи вицепрезидентът на Руския съюз на туристическата промишленост ( РСТ ) Дмитрий Горин, съобщи РИА Новости.

От през днешния ден общо 34 страни, измежду които и България, затвориха въздушното си пространство за съветски самолети.

„ Обмислят се директни полети през трети страни, в това число градовете Истанбул, Дубай, Абу Даби, Доха и Кайро, както и други отворени страни “, сподели Горин.

Според него в момента туроператорите с Ростуризъм вземат решение въпроса за транспорт на 400 самостоятелни и проведени туристи от Будапеща, Унгария, 500 проведени туристи от България и към 200 от португалската Мадейра. Освен това съветски пасажери са в Обединеното кралство, Словения и Австрия.

Вицепрезидентът на PCT уточни, че заради несигурността и нестабилната обстановка в света, туристите от Русия са спрели резервациите си, продажбите са намаляли доста, а интернационалните пътувания също са доста наранени от неустойчивостта на обменния курс, което води до повишение на цените на туровете. Той добави, че Турция, Египет, Обединените арабски емирства, Малдивите и Тайланд остават отворени за съветски жители.

От своя страна, както обясниха пред Gazeta.Ru от Асоциацията на туроператорите на Русия (АТОР), туроператорите нямат данни дали ще върнат руснаците посредством евакуация с съветски полети или самолети на неутрални страни. Тези въпроси се преглеждат от съответните отдели.

„ АТОР не взе участие в преговорния развой - това се прави от руското външно министерство и Ростуризъм. Засега няма информация за стадия на договарянията и каква е позицията на страните от Европейски Съюз като цяло. Що се отнася до всевъзможни полемики по тази тематика, към този момент си коства да оставим всички хипотези “, каза Мая Ломидзе, изпълнителен шеф на ATOR.

Gazeta.Ru изпрати запитвания до съветското външно министерство и Федералната организация по туризъм . Към момента на публикуването не е получен отговор.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР